София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ще намалят ли заплатите на депутатите?

Правната комисия в парламента ще разгледа 5 проекта за изменение на Правилника на Народното събрание

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Правната комисия в парламента ще разгледа 5 проекта за изменение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Те са внесени от ГЕРБ, БСП за България и Обединени патриоти.

Поводът за това стана бойкотът на левицата да не влиза на заседанията в пленарна зала, заради несъгласия с измененията в Изборния кодекс.

От ГЕРБ предлагат при констатирано неоправдано отсъствие от проверка на кворума, която да се осъществява, чрез поименно изчитане на народните представители да се прави удръжка, в размер на 750 лв. от месечното им възнаграждение.

От БСП напомнят, че за трети път поставят въпроса за намаляването на възнаграждението на народните представители в 44-то Народно събрание и „замразяването" му до размера от края на 43-то Народно събрание.

Искането им е да се прецени дали сегашната заплата на народните представители от 3 519 лв. отразява реалното съотношение на възнагражденията в държавата.

„Четиридесет и четвъртото Народно събрание започна своята работа с основно възнаграждение на народните представители от 3 210 лв. Това бе близо 300 лв. повече от възнаграждението на народните представители от предишното събрание. Няма сфера в България нито в държавния, нито в частния сектор, където заплатите да растат с такъв темп. Ето защо отново предлагаме основното месечно възнаграждение на народните представители да бъде определено на 2 976 лв., което е възнаграждението от края на 43-то Народно събрание и то да не подлежи на преизчисляване до края на мандата“, пише в мотивите на БСП.

Предложението на ВМРО е да има удръжка от заплатите при неоправдани отсъствия на народните представители, с цел то да е съотносимо с положения труд.
 
Да се въведе и промяна при изчисляване на месечното възнаграждение на депутатите. То да се извършва веднъж годишно по Златното швейцарско правило. Така според тях щяло да се преодолее мнението, че единствено възнагражденията на депутатите се преизчисляват 3 пъти в годината, което е несправедливо.

От НФСБ искат при неоправдано отсъствие от три поредни или общо пет заседания за съответния месец – нарушителят да не получава никаква заплата. Както и да бъде лишен от средствата за други разходи, които допълнително се полагат на депутатите. От НФСБ предлагат също така, ако депутат участва в по-малко от половината гласувания в едно пленарно заседание – да му се удържа половината от дневното възнаграждение.
 
Според сега действащият правилник, ако един народен представител не ходи на работа, той все пак получава 1/3 от заплатата си.