София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ще направи ли зеленият билет въздуха по-чист?

Пореден ден със завишени нива на фините прахови частици в София

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

За опасно високи нива на фините прахови частици в София предупреждават и за днешния 26-ти януари.
Още в четвъртък местната власт в столицата предупреди за очакваното опасно завишаване на 26-и януари, като се предполага, че нивата на замърсяване ще бъдат над нормата и в събота и неделя, но в по-малка степен. Какво мислят обаче софиянци и гостите на столицата за въздуха, който дишат и какви са мерките, които според тях биха помогнали?
 
За справяне с мръсния въздух от Столична община предлагат въвеждането на  т.нар. зеленото билетче. Има ли обаче желаещи, които ще се възползват от билетчето с намалена цена?
 
Според общинският съветник Иво Божков критериите, при които ще се задействат, приетите от Московка 33 мерки, като зеления билет, са твърде високи, което  на практика ги превръща в слабо ефективни.
 
Докато обаче това се случи, можем да разчитаме, че след около две седмици, след одобрението на решението за зеления билет от областния управител на града, в София ще се пътува в градския транспорт на цена  за билетче от 1 лев, вместо от 1,60, но само за ден и то ако предните два нивата на замърсяване на въздуха превишават четири пъти нормата.