Гледай
на живо

Ще останем ли без интернет след 11-ти октомври?

Есперти предупреждават за сериозни проблеми след тази дата

Ще останем ли без интернет след 11-ти октомври? Ескрерти от компанията ICANN, управляващи адресите в интернет пространството, излязоха с предупрежде... thumbnail text

Ескрерти от компанията ICANN, управляващи адресите в интернет пространството, излязоха с предупреждение, че са възможни сериозни проблими в работата на Мрежата от 11-ти октомври нататък, това съобщи сайта rg.ru.

Според тях след тази дата част от ресурсите във виртуалното пространство може драстично да намалеят, заради което много от сайтовете да се окажат недостъпни или пък да се отварят твърде бавно.

Причината е първата в историята на интернет смяна на ключовете на системата DNS, която преобразува буквения адрес на в цифров IP-адрес.

Запитването от браузъра постъпва на DNS-сървъра, който намира в базата данни на кой IP съответства буквеният адрес и след това насочва браузъра натам.

Специалистите обясняват, че замяната на буквения адрес с цифров се налага от съображения за сигурност, въпреки че е известно, че преходът най-вероятно ще причини сериозни проблеми.