София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ще отложат ли Закона за горивата?

Депутатите обсъждат влизането в сила на спорните промени

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Депутатите ще гледат на първо четене промени в Закон за горивата. С промените се удължава с шест месеца срокът на влизане в сила на закона.

Срещу част от текстовете се обявиха от КРИБ и Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива, а Тристранният съвет за национално сътрудничество призова законът да се отложи. Отлагането бе предложено и от Министерския съвет заради протестите в края на миналата година от малките търговци на горива. Te обясниха, че не могат да отговорят на залаганите високи финансови изисквания - да плащат 20 000 лв. за регистрация на фирмите си и още 20 000 банкова гаранция, а продавачите на бутилирана газ се обявиха срещу изискването да имат на склад 10 000 оборотни бутилки.

Правителството прикани парламента да доработи закона, преди той да влезе в сила. Същото поискаха и малки търговци и превозвачи, които заплашиха с протести по примера на "жълтите жилетки" във Франция.

Законът трябваше да започне да се прилага от края на януари 2019 година, но с предложените промени се отлага за 1 юли тази година.