София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ще подкрепи ли британският парламент сделката за Brexit?

Тереза Мей се нуждае от 318 гласа, за да прокара споразумението

пропускане
5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

 
"Днят Х" за Великобритания, както го определят медиите от цял свят настъпи. След като през отминалия декември министър-председателят на страната Тереза Мей отложи гласуването на споразумението за излизане на островната държава от Европейският съюз, днес британските депутати най-накрая трябва да се произнесат. 
 
Припомняме, че Мей вече претърпя поражение в Камарата на лордовете през май,  когато бяха отхвърлени ключови точки от плана й за напускане на Общността. Тогава  Камарата на лордовете гласува за оставане на Великобритания в единния пазар на Европейския съюз. Беше отхвърлено и решението на Мей за фиксиране на официална дата за Brexit. 
 
Сега всичко е в ръцете на долната камара на британския парламент, а повечето настроения там са негативни.Опозицията изразява съжаление за условията на постигнатата от правителството сделка и формата на бъдещите отношения с ЕС. Отправя се призив към депутатите "решително да отхвърлят" възможността за излизане от Съюза без сделка. Представители на Консервативната партия на самата Мей също изразиха критично отношение към сделката по време на обсъждането й.
 
За бъде споразумението прието, премиерът се нуждае от 318 гласа от общо  650-те депутати в Камарата на общините. Партията на Мей обаче няма  абсолютно мнозинство в парламента, а малката северноирландска Демократична юнионистка партия, която обикновено подкрепя правителството, е против тази сделка.
 
Ако загуби гласуването, британският премиер трябва да се яви пред парламента до три работни дни, за да представи бъдещите си намерения. 
По-рано от правителството заявиха, че ако предложението им бъде отхвърлено, Великобритания ще излезе от Европейския съюз на 29 март без споразумение с останалите страни от блока.