София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българските ученици попълват анкета на ЕК с графа намекваща за "трети пол"

От МОН готови да изпратят молба за промяна на инструмента

5 годиниОбразование 2 Боряна Райчева

Образователният министър, Красимир Вълчев ще отправи молба за промяна на спорна графа от анкета на ЕК, която трябва да попънят българските ученици. За да конкретизират половата си идентичност в електронния документ децата избират между няколко опции: "момиче", "момче", "друго", или "предпочитам да не казвам".

Програмата SELFIE (самооценка на ефективното обучение чрез насърчаване на използването на иновативни образователни технологии) стартира у нас в края на миналата година и се очаква да обхване над 200 школа в цялата страна. В анкетата въпросите са групирани в 6 тематични области. Сред тях има много запитвания относно достъпа до интернет в училищата. Също така учениците отговарят и за обучението, оценяването и материалната база.

Повечето училища още не са стартирали попълването на въпросниците, защото директори искат да променят част от тях. 

„Не подкрепям проповядването на джендър идеология в училища като министър и родител. Целта на инструмента за самооценка не е да определи половата принадлежност. Причината да има и такъв вариант за отговор е защото има страни, които са приели тази възможност. Ние не можем да махнем тази колона от инструмента Selfie, защото той е един за всички европейски страни. Може единствено Европейската комисия, по наша молба, да го направи.", заяви министър Вълчев.

Ако се стигне до обществено напрежение ще се постави за обсъждане вариант за промяня, но до момента към министерството е подаден само един сигнал срещу спорната опция.