София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ще ратифицира ли парламентът Истанбулската конвенция

Според Галя Захариева от ГЕРБ тя трябва да бъде подкрепена

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Твърде рано в общественото пространство бяха хвърлени коментари за Истанбулската конвенция, които не отговарят на същността на този документ. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ депутатката от ГЕРБ Галя Захариева.

„Аз лично категорично заявявам, че ще подкрепя конвенцията, защото смятам, че България като цивилизована страна трябва да направи сериозни промени в законодателствотов посока за справяне с този проблем“, коментира депутатката.

Според нея в документа няма текстове, които са притеснителни, а коментарите за конвенцията са спекулативни.

Захариева добави, че тепърва предстои обществено обсъждане на конвенцията и чак след това тя ще влезе в пленарна зала.

Сигурна съм, че всички неясноти ще бъдат изчистени, каза още тя.

„Едва ли има български политик, който смята, че не трябва да се направи необходимото, за да се преборим с домашното насилие“, коментира Галя Захариева.

Обществената дискусия в парламента за Истанбулската конвенция е насрочена за 23 януари, а след това се очаква документът да влезе в пленарната зала и да бъде обсъден от депутатите.

Засега повечето политически сили в Народното събрание изразяват резерви, а единствено ГЕРБ е обявила, че ще подкрепи ратификацията.