Гледай
на живо

Ще се повиши ли минималната работна заплата в Гърция?

Гръцкият премиер планира и връщане на колективните трудови договори

Ще се повиши ли минималната работна заплата в Гърция? Гръцкият премиер Алексис Ципрас обеща, че ще повиши минималната работна заплата, ще разреши отново д... thumbnail text

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обеща, че ще повиши минималната работна заплата, ще разреши отново да се сключват колективни трудови договори и ще предостави още права на работниците след излизането от спасителната програма на 20 август.

В макрофинансовото споразумение с международните кредитори е имало ясна цел - орязване на заплатите, а сега след прекратяване на спора-зумението започва възстановяването на правата на трудещите се, възс-тановяване на колективното договаряне и увеличение на минималната работна заплата.

В четвъртък говорителят на кабинета подчерта, че след изхода от кре-дитното споразумение Гърция си поставя две цели. Трябва да се стаби-лизира гръцката икономика и финансовата политика, а заедно с това да започнат действия за увеличаване на средния доход на гърците.Той до-бави, че няма нужда от орязване на пенсиите, за да бъде постигната целта за бю-джетен излишък от 3,5 процента.