Гледай
на живо

Ще стане ли Тайван част от Китай?

Си Дзинпин: Тайванската независимост е „против хода на историята“

Ще стане ли Тайван част от Китай? Президентът на Китай Си Дзинпин заяви, че Тайван ще се обедини с Китай. Той призова всички граждани ... thumbnail text

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви, че Тайван ще се обедини с Китай. Той призова всички граждани да го приемат и добави, че Пекин си запазва правото да прибегне до всички до всички необходими средства срещу външни сили, които възпрепятстват мирното обединение. Президентът обяви решението си по време на речта му по повод 40-ата годишнина от „Обръщението към тайванските съотечественици".

Си Дзинпин допълни, че и двете страни са едно и също китайско семейство и че тайванската независимост е „против хода на историята“.

Лидерът на Тайван обаче отхвърли призива на президента на Китай за обединение съгласно подхода "една страна, две системи". Тайванският президент Цай Ингвен настоя, че Китай трябва да се примири с факта, че Република Тайван съществува.

„Една страна, две системи препраща към рамка, подобна на Хонконг, при която територията е станала част от Китай, но е запазила известна степен на автономия“, зави президентът Ингвен в реч пред медии.

Припомняме ви, че Тайван и Китай се разделиха в гражданска война, която доведе на власт Комунистическата партия в Китай през 1949 г. Въпреки подобряването на отношенията през последните 40 години китайските власти продължават да заплашват с употреба на сила, за да възстановят суверенитета си, ако Тайпе обяви независимост, или в случай на външна намеса.

"Независимостта на Тайван може да доведе само до безизходно положение.Китай трябва и ще бъде обединен отново", предупреди президентът на Китай Си Дзинпин.