София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ще съдят бившия кмет на Гърмен

Обвинен е, че е ощетил общината с 3 млн. лв.

4 годиниПравосъдие 16 Боряна Райчева

Бившият кмет на Гърмен Ахмед Башев отива на съд,  това стана ясно, след като по-рано днес от прокуратурата съобщиха, че са внесли обвинителен акт срещу Башев за умишлена безстопанственост. 
 
Башев, който беше кмет на Гърмен от 1999 г. до 2013 г., е обвинен, че с действията и бездействието си причинил значителна щета на стопанството в размер на 3 млн. лв. Това е станало при изграждането на обходен път между селата Рибново, община Гърмен и Осеново, община Банско, с дължина от 11 км. Изграждането се наложило, тъй като свличания през 2005 г. направили трудно проходим участък от пътя с. Огняново – с. Рибново в община Гърмен, които силно затруднило обслужването на жителите на селата Рибново, Осиково и Скребатно.
 
Кметът подписал договор за строителство, без да е била уговорена цената на включените в предмета на сделката строително-монтажни работи. Башев допуснал и други нарушения, включително подписване на платежни документи за превод на целеви средства в нарушение на закона, посочва прокуратурата.