Гледай
на живо

Ще съдят полицая, пребил момиче на митинг в Русия

Може да бъде осъден на 3 до 10 години затвор

Председателят на Президентския съвет за правата на човека в Руската федерация Михаил Федотов настоя да бъде стартирано наказателно дело срещу полицая, който удари жена по време на некоординиран митинг, информира „Интерфакс“.

Според него е необходимо да се извърши вътрешен одит, след което да се прехвърлят материалите в Следствения комитет, за да се реши въпросът за образуване на наказателно дело. Правозащитникът обясни, че вижда в този инцидент с полицаите да злоупотреба насилието.

Служителят на реда може да бъде осъден на 3 до 10 години затвор.

На 12 август адвокатът на пострадалата Дария Сосновска заяви, че клиентът й е хоспитализиран със синини. Същевременно на 13 август съдът насрочи разглеждане на административното дело срещу Сосновская по член „Нарушение от страна на участника на публично събитие от установената процедура за провеждане на митинг“. Тя е изправена пред глоба или задължителна работа до 40 часа.

Видеозаписът със задържането на момичето беше широко разпространен в социалните мрежи. На кадрите се вижда как двама служители на реда я водят, държейки я за ръце, а след това един от тях удря задържания в корема.