София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Щедро“ намаление от 0,6% предлага „Булгаргаз“ от юли

Монополистът е спестил поне 15 млн. лв. от нови доставчици на синьо гориво

5 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Едва 0,6% намаление на цената на газа за третото тримесечие на 2019 г. иска „Булгаргаз“ от Комисията за европейско и водно регулиране (КЕВР) при икономия от новите доставчици в размер на 15 млн. лв.

„Булгаргаз“ ЕАД в съответствие с изискванията и условията на Наредба № 2/2013 г. за регулиране на цените на природния газ ще предложи на КЕВР да утвърди цена на природния газ за трето тримесечие на 2019 г., в размер 44,90 лв. на мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС)“, съобщиха от пресслужбата на държавния доставчик.

Оттам твърдят, че в сравнение с утвърдената за второто тримесечие цена, предложената за третото е по-ниска с 0,6% или 0,27 лв. на мегаватчас.

Това надали сериозно ще се отрази върху цената на парното и топлата вода от българските топлофикационни дружества. Цената на газа прави поне 70% - 80% от себестойността на топлоенергията и топлата вода.

„Предложената за утвърждаване по-ниска продажна цена на природния газ за третото тримесечие на 2019 г. се дължи на договорените от "Булгаргаз" алтернативни доставки на по-ниски цени, в сравнение с тази по дългосрочния договор с основния доставчик“, поясниха оттам.

На 31 май изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов заяви, че "са налице условия и възможности за доставка в България на по-ниска цена, от тази, която имаме по дъгосрочния договор с наши партньори“.

Той припомни, че „Булгаргаз" получи три оферти за по-евтин от руския природен газ. „Това като финансов резултат ще бъде около 15 млн. лв. и естествено това ще се пренесе в цената към крайния потребител", каза още Николай Павлов.