Гледай
на живо

Швеция недоволна от българския избор за изтребител

Официална правителствена позиция коментира казуса

Швеция недоволна от българския избор за изтребител Първа официална реакция на Швеция след като българският парламент одобри да стартира сделката за пок... thumbnail text

Първа официална реакция на Швеция след като българският парламент одобри да стартира сделката за покупка на американски изтребители F-16 като ги предпочете пред шведските „Грипен“.

Йоаким Уолин , шеф на дирекция "Експорт и международни отношения" в правителствената Агенцията за отбранително имущество на Швеция публикува официално становище и го изпрати до медиите, включително и до българските. В него пише, че

„Грипен" е напълно съвместим със системите на НАТО и е напълно подходящ за нуждите на България, като цената за напълно съвместим пакет е под одобрения от българския парламент бюджет.

В позицията се казва още, че шведската страна продължава да следи процеса по придобиване на нов боен самолет за българските ВВС и е в готовност за допълнителни разговори по въпроса.

Припомняме, че конкурсът за изтребител приключи с решение да се преговаря със САЩ за доставка на нови F-16V. Очакват се обаче промени в предварително зададените условия за цена и срок на доставка – обявиха български политици. Точно тези допълнителни промени засега не са коментирани от американската компания "Локхийд Мартин".

За сметка на това Уолин подчертава, отново, че „шведският изтребител "Грипен", произведен в Европа е напълно съвместим с НАТО и има ниски разходи през целия жизнен цикъл. Освен това шведската оферта е за напълно съвместим пакет от 10 изтребителя. Заедно с необходимото въоръжение и оборудване, офертата е под първоначално одобрения от парламента бюджет от 767 млн. евро". Шведската правителствена Агенция за отбранително имущество припомня и че "според доклада на експертната група към българското Министерство на отбраната, "Грипен" е платформата с най-добри оперативни способности". И допълва: "партньорството с Швеция би донесло ползи за българското общество като резултат от задълбочаващото се сътрудничество между двете държави".