София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Швеция отказва да подпише договора за ядрено оръжие на ООН

Държавата обаче ще запази статуса си на наблюдател

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Швеция няма да подпише договор на ООН, който призовава за забрана на ядрените оръжия, заяви в петък външният министър Маргот Валстрьом.

Договорът на ООН за забрана на ядрените оръжия, който призовава за забрана на "ядрени оръжия или други ядрени взривни устройства", беше приет от Общото събрание на ООН през юли 2017 г. с одобрението на 122 страни, включително и на Швеция.

Валстрьом отбеляза, че макар Швеция да гласува в негова полза, тя също така изрази загриженост относно липсата на ясно определение в договора за това кои оръжия ще бъдат обхванати и как ще се отнася до други договори, като Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

Вместо да подпише договора, Швеция запази статут на наблюдател, каза Валстрьом, добавяйки, че страната й остава ангажирана за свят, свободен от ядрени оръжия.

Договорът е подписан от 70 страни и е ратифициран от 23. Той ще влезе в сила с ратификация от 50 страни. Смята се, че споразумението е до голяма степен символично, тъй като нито една от деветте държави, за които е известно или има подозрения, че притежава ядрени оръжия не е обявено официално.