София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Шведските прокурори поискаха заповед за арест за Асанж

Асанж може да бъде изправен до две години затвор

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Шведските прокурори поискаха от съда в Упсала да издадe заповед за ареста на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, съобщиха от PR отдела на прокуратурата.
"Помолихме районния съд да арестува Асанж по подозрение в изнасилване", се казва в изявление на заместник главния прокурор,
В съобщението се посочва още, че ако съдът реши да задържи Асанж под стража, ще бъде издадена европейска заповед за арест, която включва екстрадирането му в Швеция.
Основателят на WikiLeaks бе задържан в Лондон на 11 април след отказа на Еквадор да му предостави дипломатическо убежище поради многократни нарушения на международните конвенции. Той бе арестуван по заповед, издадена през 2012 г. за това, че не се е явил в британски съд.
Както заяви президентът на Еквадор, Ленин Морено, Лондон е обещал, че журналистът няма да бъде екстрадиран в страна, в която може да бъде изправен пред изтезания или смъртно наказание. В същото време изявлението на WikiLeaks подчертава, че Еквадор незаконно е прекратил политическото убежище, нарушавайки международното право.
В началото на май съд в Лондон осъди основателя на WikiLeaks на 50 седмици затвор за нарушаване на условията за гаранция.
На 13 май шведската прокуратура възобнови разследването по случая на основателя на WikiLeaks. Според експерти, в случай на екстрадиция в Швеция, Асанж може да бъде изправен до две години затвор.