София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Швейцарската гвардия на папата пристигна в София

Визитата на папата е на 5 май

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Вчера следобед, на летище София кацна швейцарската гвардия, която повече от пет века охранява всеки водач на Римокатолическата църква.

Пребиваването й у нас е свързано със започващата на 5 май официална визита на папа Франциск.

От българска страна за сигурността на светия отец ще се грижат МВР и НСО, а над 100 са изискванията, които шефовете на швейцарската гвардия са предявили към службите ни за сигурност.

Швейцарските гвардейци, които се грижат за сигурността на светия отец, са същите от времето на Юлий ІІ, а техните униформи носят духа на папския Рим през вековете. Гвардията е създадена през 1506 г., за да пази папата и папският двор. Папа Юлий II е този, който първи решава да се обгради с елитна охрана, която да го пази както от противниците му, така и в случай на политически убийства, които са били често явление в Рим тогава.

Швейцарската гвардия присъства на и на ръкополагането на епископи и свещеници, при избора на кардинали и връчването на религиозни титли, както и по време на църковни тържества в Рим.