Гледай
на живо

Китай призова САЩ за мирни действия спрямо Северна Корея

Си Дзинпин призова за „мирно“ решение на напрежението

В телефонен разговор с американския държавен глава Доналд Тръмп китайският президент Си Дзинпин призова за „мирно“ решение на напрежението, свързано със Северна Корея, предава “Франс прес“.

Съгласно данни, разпространени в китайските медии, Си Дзинпин е подчертал пред президента на САЩ, че Пекин „защитава решението на въпроса с мирни средства“.

Припомняме изявлението от 11 април на представител на външното министерство на Корейската народнодемократична република (КНДР), че страната е готова за война и ще се защитава от САЩ с всички достъпни военни средства.

Първият недвусмислен сигнал за вероятното използване на военна сила срещу КНДР прозвуча от САЩ в средата на март. Тогава държавният секретар Рекс Тилърсън заяви, че администрацията на Доналд Тръмп изоставя политиката на „стратегическа търпимост“ от времето на президента Барак Обама и допуска нанасянето на превантивни удари срещу Пхенян, ако провокациите на севернокорейския режим, под които традиционно се разбират ракетни и ядрени изпитания, продължат.