София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сидеров подозира заговор срещу премиера

Приближени до Борисов целят дестабилизация на страната?

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров подозира заговор срещу премиера, в който участват хора от близкото му обкръжение. „Има заговор срещу премиера, а целта е дестабилизация и предсрочни избори“, това обяви на влизане в Министерския съвет Сидеров.

По думите му в този заговор участват НФСБ, хора от ГЕРБ, приближени на Борисов, както и част от бившия Реформаторски блок.  

Днес коалиционните партньори обсъждат оставките на тримата министри след тежката катастрофа край Своге.

"Основният въпрос, който ще поставя, е в качество на какъв съм на съвета - председател на ПГ или не. Имаше официална декларация на НФСБ, нямаше официална реакция на ВМРО и на ГЕРБ. Влизам, за да запитам какво точно правя, какъв съм и като какъв присъствам“, коментира той. „Оставките на министри се подават пред премиера. Той ги приема или не. Аз оставки на министри не приемам и не се занимавам с тях“, посочи Волен Сидеров.

„Може ли един вицепремиер да каже, че премиерът е диктатор и руши държавността и нито един министър от целия състав да не стане и да не каже, че това не е вярно. Значи са съгласни. Тогава всички 19 министри да си ходят, тъй като те са измъчвани от диктатура”, заяви партийният лидер. „Ако те са съгласни с декларацията на НФСБ – значи работят под диктаторска палка. Ако не са съгласни, да станат и да кажат на вицепремиера: Не си прав, ако обичаш, оттегли си думите”, изтъкна Волен Сидеров.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов поиска оставките на министъра на транспорта Ивайло Московски, министъра на вътрешните работи Валентин Радев и министъра на регионалното развитие Николай Нанков във връзка с трагичния инцидент, отнел 17 човешки живота. Трима министри депозираха своите оставки, като заявиха, че това е акт, с който поемат политическата отговорност.

Тогава лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов заяви, че е против оставките, за които не е бил уведомен и че премиерът взима еднолични решения, без да ги съгласува с коалиционните си партньори.

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов  министерските оставки са прибързани.