София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сигнал до ЦИК срещу Делян Пеевски

Депутатът не отговарял на условията за участие в изборите

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Сигнал до ЦИК срещу включения в листата на ДПС за предстоящите избори за Европейски парламент и настоящ депутат Делян Пеевски внесе гражданско движение „БОЕЦ“.

От „БОЕЦ“ сезирали ЦИК, че Пеевски не отговаря на условията за регистрация и участие в изборите, като не изпълнява условията на чл. 351 от Изборния Кодекс, а именно правото да бъде избиран.

Движението счита, че ЦИК трябва да провери дали Пеевски е живял през последните 6 месеца в България или където и да е другаде на територията на ЕС.

Утре БОЕЦ ще внесе заявления по закона за достъп до обществената информация до Парламента, Министерството на вънщните работи, Гранична полиция, НСО и всички останали институции, които съхраняват данни за престоя на Пеевски в страната и чужбина.

„Ако се окаже, че Пеевски не е живял според законовите изисквания през последните 6 месеца в България и страна членка на ЕС, то следва неговата регистрация, като кандидат за евродепутат от листата на ДПС да бъде заличена“, е искането на движението.