София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Сигурността в Европа е невъзможна без задълбочен диалог с Русия"

Счита френският президент Еманюел Макрон

4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Френският президент Еманюел Макрон призова НАТО да преосмисли отношенията с Русия, тъй като без диалог с нея стабилността в Европа е невъзможна. Френският лидер направи изявление в сряда на пресконференция след срещата на върха на НАТО в Лондон.

"Необходимо е да преосмислим отношенията си с Русия," подчерта той. "Без задълбочен и взискателен диалог с нея сигурността в Европа е невъзможна."

Той отбеляза, че „става въпрос за осигуряване на стабилност в модерен стратегически контекст“. В същото време, според Макрон, "диалогът с Русия не трябва да се води до ущърб на суверенитета на страните членки на алианса". Той обясни, че има предвид балтийските страни и Полша.

Макрон също така смята, че позицията, която САЩ имат по отношение на действията в рамките на НАТО, кара останалите членове на Северноатлантическия алианс да мислят за преразглеждане на балансовата му система.

"Промяната на позицията на САЩ през последните няколко години изисква в крайна сметка промяна на равновесната система на алианса", каза той.