София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Симеон Дянков: „Добрите условия ще задържат младите хора в България“

Около 70 000 души са избягали от Северна Бългрия за миналата година

8 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Бившият министър на финансите Симеон Дянков смята, че трябва да се акцентира върху икономически политики за регионите, особено в Северна България. Той заяви, че без магистрала "Хемус" Северна България не може да се развие добре и според него, ако сегашното правителство не направи успешни стъпки за магистралата, за него то ще бъде неуспешно правителство. Това каза той пред БНТ.
 
Дянков цитира данни на Националния Статистически Институт за миналата година, според който около 40 000 души, повечето от които млади хора, са напуснали градовете в Северна България и са дошли в София, а общо 35 хиляди от там са излезли извън България. Т.е. около 70 хиляди души са напуснали Северна България само за миналата година. Този проблем може да се реши като се направят икономически политики за регионите, да се използват евросредства и да се подобри инфраструктурата.
 
Ексминистърът коментира и евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз, което според него ще намали икономическия растеж, но не дотолкова, доколкото говори британското правителство или анализаторите. "Това ще бъдат две-три години на много силна нестабилност и икономическа, и политическа", каза Дянков. Той все пак се надява, че здравомислещите хора във Великобритания ще са достатъчни, за да се отхвърли излизането от ЕС.