София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Симеон Сакскобургготски: Ще се радваме ако Македония влезе в НАТО

„Приемането на Македония в Северноатлантическия пакт става поетапно“

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

"Всички бихме се радвали, ако Македония влезе в НАТО. Сигурен съм, че тя ще го постигне." заяви пред БГНЕС бившият български цар и бивш министър-председател Симеон Сакскобургготски.

Той обясни, че приемането на Македония в Северноатлантическия пакт става поетапно в съответствие с процедурите и условията. Този път към евроатлантическите структури е извървяла и България по времето, когато Симеон Сакскобургготски е бил премиер. „Спомням си какво беше с България за НАТО, а също и за Европейския съюз."
Симеон Сакскобургготски е убеден, че добросъседството е начинът, за да се върви напред в македонско-българските отношения.
На въпроса дали не е време България да стане адвокат на Македония по пътя и към НАТО и ЕС, той отговори: „Мисля, че има добри чувства и в двете посоки. Така че трябва само да се намери начинът, който да оптимизира това и да се върви напред."