София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Симеонов: Русия и Турция едновременно ни атакуват

Думите на Ердоган и патриарх Кирил са свързани

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Вицепремиерът Валери Симеонов изрази подозрения, че последните изявления на турския президент и на руския патриарх за България са свързани.

На въпрос в интервю за радио "Фокус" защо Реджеп Ердоган упорито отправя поздрави към някакви свои братя от България, Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Македония, Сърбия, Западна Тракия, Крим, Симеонов отговори:
"Според мен го прави в продължение на своята последователна политика за привличането на турските общности в съседни държави и в опита за създаване на така да се каже една ислямска дъга. Това е теория, която я познаваме още от началото на 90-те години. Турция много държи агресивно да разширява своето влияние във всички посоки извън своите граници. И за тази цел използва турскоговорящите в съседните държави. С други думи, тука няма нещо ново, въпросът е защо точно сега, точно преди срещата във Варна  и дали, още един интересен въпрос, това негово изявление няма някаква връзка и с изявлението на патриарх Кирил, което беше аналогично.
В смисъл на Владимир Гундяев, извинявайте, който в момента изпълнява ролята на патриарх на Русия. Там също имаше едни претенции, имаше едни агресивни искания към българската държава. В случая с Ердоган, макар да говори с такива по-меки, духовни понятия, пак става дума за агресия. Аз не се наемам да бъда тълкувател на целите и на поведението на Ердоган, тъй като не ми е силната част външната политика. Но смятам, че между тези две събития има връзка и че спрямо България като държава, която не е в очакваните орбити на тези две големи държави – Русия и Турция, се прилага определен политически натиск. Така мисля аз. Но в случая с Ердоган се прилага не само към България", завърши Симеонов.