София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Симеонов: В Пирин ще се строи само лифт

Патриотите нямали представители в енергетиката

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Във връзка с продължаващите протести и контрапротести за строежа в Пирин, вицепремиерът Валери Симеонов увери в сутрешния блок на БНТ, че става дума за изграждането единствено на втори лифт в Банско и че няма нищо друго да се строи там.
„Нищо друго. Така че нямаме никакво основания за притеснения. Продължават да се разпространяват лъжи, че ще се строяло върху 46 % от територията. Пълни глупости. Това е забранено, както от Закона за защитените зони, така и от Плана за управление и в този, който променихме също е забранено. Всякакво строителство, освен за водохващане на тази територия." -обясни Симеонов.
 
Вицепремиерът изрази и недоволството си от факта, че реално групата на Обединените патриоти нямала никакви представители в основните енергийни структури. Той смята, че това противоречало на споразумението им с ГЕРБ, като води до неравноправност по отношение на участието им в управлението на страната. Той си дал сметка за това, след скандалната смяна, по думите му, на цялото ръководство на Енергийния системен оператор.
"Изведнъж се сменя целият борд на директорите. Да, изтекъл му е мандатът, но без всякакво съгласуване с коалиционните партньори и това предизвика реакцията. Там се поставят лица, които меко казано са компрометирани", заяви вицепремиерът.