София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Символът на Бузлуджа се разрушава

Събират се средства за реставрация

6 годиниОбщество 13 Боряна Райчева

За първи път от 8 години насам връх Бузлуджа беше отворен за журналисти. Голяма част от монумента е разрушен като се очаква до края на годината специалисти от Европа и България да вземат решение за възстановяването му.

В сегашният си вид социалистическият символ е с разрушен покрив, а част от мозайките са с откраднати елементи и графити по тях. Влизането в обекта е забранено, но въпреки това преди да бъде поставена кабинка с денонощна полицейска охрана, достъпът до паметника се беше превърнал в сериозен бизнес. По неофициални данни за влизане в него се плаща по 100 евро на човек. Често мястото е посещавано от туристически групи и чужденци.

Според областният управител на Стара Загора Гергана Микова, влизането в обекта не е безопасно и носи огромен риск за посетителите.

Към момента посещенията продължават, дори и през нощта, но проникването вътре вече е невъзможно, заради полицейското присъствие.

Микова е убедена,че потокът от туристи няма да престане, поради уникалната архитектура на сградата и съществува реална възможност да се намерят средства.

Скоро ще бъде направен обстоен оглед на сградата, за да се установи нейното състояние и да се вземе решение какви действия да бъдат предприети. Идеята е да има контролиран достъп за туристи, който да носи приходи от такси. Ако паметникът получи статут на културен или архитектурен обект, ще има възможност да се кандидатства за европейско финансиране за ремонт на сградата.