София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Синдикатите на среща при президента

Обсъждат бъдещето на енергетиката у нас

5 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Те ще настояват страната ни да заяви ясна позиция срещу завишаването на екоизискванията за въглеродните емисии

Лидерите на двата национални синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“ – Пламен Димитров и Димитър Манолов ще се срещнат с президента Румен Радев, за да обсъдят необходимостта от  смекчаване на екоизискванията към държавната въглищна централа.

Синдикатите ще настояват страната ни да заяви ясна позиция по въпроса на предстоящата конференцията по изменението на климата, следващата седмица в Полша, където Радев ще оглавява българската делегация.

Очаква се на срещата в Катовице да бъде обсъдено допълнително затягане на ангажиментите, поети от страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата в контекста на Парижкото споразумение, което пряко ще рефлектира върху българската енергетика.

Според синдикалистите, шоковото поскъпване на въглеродните емисии задушавало българската енергетика и заплашвало над 100 000 работни места от целия регион.

По повод тези искания вчера миньори и енергетици излязоха на протест в центъра на София. Те настояха държавата да гарантира бъдещето на работните им места и спасението на българската енергетика. Настояват и за яснота за бъдещето на Мини "Марица-изток", както и на тецовете в района.