София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Синоптиците отложиха спирането на прогнозата за 9 август

Отпуснатите 120 000 лева ще стигнат за около един месец работа на института

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Синоптиците отложиха заплахата си за спиране на прогнозата на времето за 9 август. Служителите на от Националния институт по метеорология и хидрология заявиха, че проблемът им е частично отстранен. Отпуснати са около 120 000 лева , които покриват нуждите на института за около един месец. Институтът ще търсят и преки контакти с правителството и премиера, за да има по-справедливо заплащане на труда на метеоролозите.

Служителите на от Националния институт по метеорология и хидрология се обърна преди месец към Народното събрание с молба спешно да направи необходимите изменения в Закона на БАН, за да е невъзможно в бъдеще средствата от Държавния бюджет предназначени за НИМХ да се преразпределят от ръководни органи на БАН.

Синоптиците протестират от месеци срещу несправедливото разпределение на бюджетната субсидия за 2018 г. от страна на Общото събрание на БАН.

Служителите информират, че от допълнително предоставените 15 млн. лв. 80% са за публикации и цитирания и само 5% за дейности, пряко обслужващи държавата и обществото, а разпределението застрашава функционирането на Националната хидрометеорологична служба.