София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сирия: Евакуацията на „Белите каски“ е престъпление

Около 800 души от организацията са транспортирани в Йордания

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Дамаск определя действията на Израел в помощ на евакуацията на "Белите каски" от Сирия като престъпни. Говорителят на външното министерство на арабската република отбелязва, че докато помагат наБелите каски” Съединените щати, Великобритания, Йордания, Германия и Канада подкрепят терористите.

По-рано говорител на израелското външно министерство съобщи, че Тел Авив е евакуирал от Сирия активистите от “Белите каски“, заедно със семействата им, по молба на Съединените щати, Канада и европейските държави. Местните медии съобщават, че през нощта са транспортирани около 800 души през Израел в Йордания.

Организацията, която получи широка популярност и подкрепа на Запад, обяви целта си да спаси цивилни граждани в бойни зони. Дамаск обаче я обвинява, че има връзки с екстремисти и провежда враждебна пропагандна дейност.

В руското външно министерство Белите каски” са описани като част от широка информационна кампания за затъмняване на сирийските власти. Сирийският президент Башар Асад заяви, че членовете на организацията всъщност са поддръжници на Ал Кайда.

Руските експерти приписват прибързаната евакуация на членовете на организацията в нежеланието на Запада да разкрие истинската роля на "каските" в региона. Многократно са били хващани в стрелба и дезинформация в полза на противниците на Асад.