София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сирийската армия установи контрол над три провинции

Освободени от терористите са 146 селища

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Сирийската армия, с подкрепата на руските ВВС, напълно унищожи терористите в провинциите Ес-Сувейда, Дераа и Ел-Кунейтра. Това съобщи в четвъртък шефът на Главна оперативна дирекция на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация, генерал-полковник Сергей Рудоски, който нарече операцията уникална, предаде ТАСС.

Според него, опозиционните групи са контролирали повече от 55% от южната територия в зоната за деескалация, а в същото време цивилните, заловени като заложници на сегашната ситуация, изпитват остър недостиг на храна, лекарства и питейна вода, каза генералът.

Ген. Рудоски подчерта, че „постъпващите по линия на международни организации, хуманитарни помощи попаднат в ръцете на терористи, а не достигат до невинните граждани и всеки опит за местните хора да защитят своите права и собственост се наказва от терористите с публични екзекуции“.

Последният бастион на "Ислямската държава" в югозападната част на провинция Кунейтра е унищожен в сряда.

В резултат на мащабната операция на сирийски и руски военни са освободени 3 332 квадратни километра от територията на Сирия, 146 селища са прехвърлени към контрола на сирийското правителство, 50 от които са мирно договорени.

Заловени са повече от 160 членове на въоръжените отряди на "Ислямска държава". Бойците са предали доброволно повече от 650 оръжия и военно оборудване.

Възстановен е контролът на сирийската армия върху сирийско-йорданската граница.