София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Системата ни убива: Проправителствени организации убиват децата ни

Проблемите в социалната сфера са много, но могат да бъдат решени

4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Националната гражданска инициатива "Системата ни убива" и "Българският род обединен за децата" дадоха съвместна пресконференция в БТА на тема “Заедно за бъдещето на България". Организациите представиха визията си за социалните политики, за Закона за социалните услуги и за Закона за закрила на детето.

Нели Димитрова, член и учредил на "Системата ни убива" заяви, че организацията й не отстоява само правата на хората с увреждания, а и на всички бедстващи хора, станали жертва на българската социална политика.

Димитрова каза още, че от "Системата ни убива" са подели инициатива за изграждане на електронна карта на хората с увреждания. Според тях посредством тази карта ще бъдат предотвратени много злоупотреби, свързани с издаването на фалшиви ТЕЛК-ове.

Председателят на "Системата ни убива" Вера Иванова коментира пред камерата на телевизия "Евроком" пропуските в Закона за социалните услуги и Закона за закрила на детето. Тя изтъкна, че проблемите в социалната сфера са много, но изрази надежда, че с достатъчно воля и гражданска активност те ще бъдат решени.

Иванова подчерта, че неправителствените организации за хората с увреждания са на държавни субсидии и те фактически се превръщат в проправителствени организации, които са в услуга на всяка власт. Според нея въпросните организации не си вършват работата съвестно и обричат българските деца на гибел.