София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Системата ни убива" с нов протест

Демонстрацията е под наслов „Да спасим децата от системата!"

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Нов протест на майки на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива" на днешния празник на детето. Те се събират в 11.00 часа пред Министерския съвет.

Демонстрацията е под наслов „Да спасим децата от системата!Да спрем неправомерното отнемане на деца!“. Майките искат равнопоставеност в подкрепата за всички деца в България. Те настояват да се изравнят социалните помощи за децата в приемните семейства и за тези, които са сираци и се отглеждат от роднини.

Майките искат още извеждането на дете в семейството да се предприема като крайна мярка при изчерпване на всички други възможности, а ако извеждането не се потвърди от съдебна инстанция, директорът на Дирекция „Социално подпомагане“, подписал заповедта за отнемане на детето незабавно да бъде отстранен от длъжност.

Те настояват още за изработването на нов концептуален фундамент - стратегия за семейството и детето, за изработването на съвременна методика за оценка на родителския капацитет и за въвеждане на законови механизми за строг и постоянен контрол върху работата на социалните работници, за търсене на административна и дисциплинарна отговорност при недобросъвестни и некомпетентни решения.