София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Системно нарушаване заповед на БАБХ в село Труд

Жителите заплашват с протест

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Жителите на село Труд са пълна протестна готовност заради погазване заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните.

Вече пети ден централата за производство на електроенергия от отпадъци в с. Труд извършва незаконосъобразни действия във връзка със заповед за внасяне на торове на изпълнителния  директора на агенцията по храните. Днес свидетел на поредица от разливи е изпратил сигнал на 112, съобщиха от местното Сдружение “Бъдеще за с. Труд”.

“Виждаме цистерните да карат, като на парад покрай обществените сгради на централната улица и нивите в местността. Изключително нагло и арогантно погазване на закона, което за пореден път е незабелязано от иначе упражняващите за пред медиите контрол институции. Имаме сигнали, снимков и видео материал за погазването на същата заповед още от миналата зима м. Февруари, от друго село в община Марица. Не веднъж сме констатирали, че вменени от европейски наредби задължения на БАБХ не се изпълняват. Според нас в следствие на това инвеститора продължава да прави, каквото си иска!” коментираха  Тодор Ботев и Станимир Тончев от Сдружение “Бъдеще за с. Труд”.

Жителите на селото заплашват с протест, съобщиха още от местното Сдружение.

Според местното Сдружение има доста нови обстоятелства, които проверяващите институции умилено прикриват. Миналата седмица редица нередности бяха изпратени, като сигнал до Европейския парламент, а съвсем скоро, потърпевши на същото производство от няколко района в България ще посетят Брюксел.