София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Скандал прекрати преждевременно парламентарния контрол

Провалът на Бокова и Георгива в ООН причини словесен сблъсък между БСП и ГЕРБ

7 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Ескалация на напрежението в Парламента заради резултатите на българските кандидати за ген. секретар на ООН. Петъчното заседание на депутатите беше преждевременно прекратено от председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Причината – викове „Оставка“ от местата на социалистите в залата по време на прочит на декларация на ГЕРБ по избора на Кристалина Георгиева за номинация в ООН.
Жельо Бойчев и Таско Ерменков издигнаха червен плакат с надпис „Те поГЕРБаха България”.
Социалистите защитиха кандидатурата на Ирина Бокова, от която кабинетът на Борисов, оттегли подкрепа преди последното гласуване на Съвета за сигурност.
"Бойко Борисов обслужи чужди интереси", заяви от парламентарната трибуна лидерът на социалистите Корнелия Нинова. “Господин премиер, кои чужди държави ви наложиха Кристалина Георгиева”, попита Нинова.
Нинова атакува Борисов за думите му, че няма да подава оставка заради „една комунистическа фамилия“. Лидерът на левицата попита премиерът риторично не е ли бил той член на БКП и го обвини, че се е отрекъл от семейството си, както щял да направи и с родината.
Когато излезе Георг Георгиев от ГЕРБ обаче страстите се нажежиха.
Така парламентарният контрол въобще не започна, а депутатите ще продължат работа идната сряда.