София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Скандал в БСП за Народния съд

„Червените“ се скараха за променената декларация

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Голям скандал се е разразил на заседанието на днешния пленум на БСП заради партийната позицията, от която беше изтрито скандалното изречение за Народния съд.

Именно то стана причина авторът му Валери Жаблянов да бъде свален от зам.-председателския пост на парламента.
По време на заседанието на Националния съвет на левицата на "Позитано" 20 Велислава Дърева и Янаки Стоилов попитали ръководството защо е махнало думите, че Народният съд от 1945 г. е бил "необходимо и неизбежно правосъдие". Много от червените споделят позицията му,

Стоилов критикувал изтеглянето на изречението, но поздравил ръководството, че е защитило Жаблянов. Изказването обаче било много остро, което предизвикало реакцията на част от партийните му другари. Атанас Костадинов и Атанас Зафиров го критикували, че разпалва отново скандала в услуга на ГЕРБ. ТЕ заявили, че когато в управляващата партия има трус и БСП набира сила, винаги се намира някой отвътре, който да направи скандал в тяхна полза.
Това предизвикало отново Стоилов, който обвинил ръководството че е исторически неграмотно и разказал как Бриго Аспарухов се е хвалел навремето, че той бил човекът, открил Бойко Борисов за политиката. Това взривило пленума и самия Аспарухов, който обявил, че толкова злобна реч срещу партията отдавна не е чувал. Той попитал Стоилов как не го е срам и казал, че дори ГЕРБ не говорят с толкова злоба за БСП.
Зафиров пък го запитал, след като е бил дълги години в ръководството, с какво е помогнал да се разберат историческите факти.