София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Скандал в парламента: делата срещу България в Страсбург

ГЕРБ и БСП влязоха в пореден спор

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Скандал се разрази в парламента в сряда. Темата този път се оказа годишният доклад на правосъдното министерство за делата срещу България, заведени пред Европейския съд в Страсбург.

Равносметката от доклада е следната: 623 жалби срещу страната за 2017 г., 65 постановени решения, 31 от които - осъдителни. Опозицията се закани да заведе искове срещу политиците, които имат вина именно за осъдителните решения.

По-рано парламентът отхвърли предложенията на БСП за промени в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. В него се предлагаше да се разшири обхватът, като се допише, че държавата и общините носят отговорност и за вреди, причинени от действието на отменени или обявени за нищожни подзаконови нормативни актове.

В крайна сметка докладът на министъра на правосъдието за 2017 г. бе приет с 80 гласа "за", 40 "против" и 9 "въздържали се". В него се отчита, че в края на 2017 г. общият брой на висящите дела срещу страната ни възлиза на 59 250, или с 29% по-малко в сравнение с края на 2016 г.

В доклада се отчита като тревожно обстоятелство, че по брой прецеденти в засилена процедура България се намира все още на челните места в класацията, като заема пето място с 6,7% дял от всички решения – прецеденти в засилена процедура. Непосредствено след България се нареждат Италия, и Румъния. През 2016 г. България е заемала четвърто място в тази класация.