Гледай
на живо

СЛЕД СКАНДАЛ В ПАРЛАМЕНТА – ПЛАТЕНИЯТ ОТПУСК ОСТАВА 20 ДНИ

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ГЕОРГИ КАДИЕВ БЕШЕ ОТХВЪРЛЕНО С 66 ГЛАСА „ПРОТИВ“

СЛЕД СКАНДАЛ В ПАРЛАМЕНТА – ПЛАТЕНИЯТ ОТПУСК ОСТАВА 20 ДНИ Депутатите си заформиха горещ дебат по темата за платения годишен отпуск.Предложението на вече незав... thumbnail text

Депутатите си заформиха горещ дебат по темата за платения годишен отпуск.
Предложението на вече независимия депутат Георги Кадиев за увеличаване на почивните дни на работещите с 5 предизвика напрежение в пленарната зала. Вносителят на промяната в Закона и независимият народен представител – Велизар Енчев застанаха срещу Красимир Велчев от ГЕРБ.

"Вие отхвърляте моите предложения за намаляване на Великденската и Коледната ваканция на депутатите, а не приемате предложението на Кадиев за увеличение на отпускът само с 5 дни. Цял месец август почиваме, а не искате да дадете пет дни на редовия българин. Това е срам и позор", категоричен е Енчев.

Красимир Велчев заяви от парламентарната трибуна, че Кадиев е лъжеработодател и имал трима работници - балдъзата, дъщерята и зетя. "Прехвърля няколко документа на месец", посочи той.

Отговорът не закъсня: "Ако Велчев е нарекъл боклук Енчев, моля да го отстраните от зала. Собственик съм на компания, в която работят 30 души с макроикономически потенциал. Аз пазя тези хора със зъби и нокти да не отидат да работят навън. Да ги изгоните ли искате? Вие ли ще ми давате оценка какъв работодател съм? Да ми правите просташки изказвания, не е във вашия стил", заяви Георги Кадиев.

"Тук си позволява един бивш служител на ДС да манипулира обществото. Народните представители имат годишен отпуск 32 дни. Отпуските, които са по Коледа и Нова година са фиксирани със закон и общият сбор е 32 дни. Народните представители нямат право на неплатен отпуск. Те не избират кога да почиват", oтвърна Красимир Велчев.

Своите позиции по предложението на Кадиев изразиха и от БСП и РБ. Румен Христов беше категоричен, че няма да подкрепи искането за увеличане на платения отпуск, защото това е „поредният подарък за бизнеса“.
Лидерът на левицата – Михаил Миков пък заяви, че синдикатите в момента не работят в интерес на бизнеса и допълни:

"Не 5 дни, 10 дни да дадем повече отпуск, само че ако това е с цената на съкращения и намаляване на работната заплата? От БСП няма да подкрепим това предложение"

В крайна сметка до приемане на предложението очаквано не се стигна. След като кабинетът отхвърли искането на Кадиев, депутатите в пленарната зала потвърдиха позицията, като отхвърлиха промяната с 66 гласа „против“ и 66 „въздържал се“ от общо 148 присъстващи в залата. „За“ бяха едва 16 народни представители.