София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЛЕД СКАНДАЛ В ПАРЛАМЕНТА – ПЛАТЕНИЯТ ОТПУСК ОСТАВА 20 ДНИ

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ГЕОРГИ КАДИЕВ БЕШЕ ОТХВЪРЛЕНО С 66 ГЛАСА „ПРОТИВ“

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Депутатите си заформиха горещ дебат по темата за платения годишен отпуск.
Предложението на вече независимия депутат Георги Кадиев за увеличаване на почивните дни на работещите с 5 предизвика напрежение в пленарната зала. Вносителят на промяната в Закона и независимият народен представител – Велизар Енчев застанаха срещу Красимир Велчев от ГЕРБ.

"Вие отхвърляте моите предложения за намаляване на Великденската и Коледната ваканция на депутатите, а не приемате предложението на Кадиев за увеличение на отпускът само с 5 дни. Цял месец август почиваме, а не искате да дадете пет дни на редовия българин. Това е срам и позор", категоричен е Енчев.

Красимир Велчев заяви от парламентарната трибуна, че Кадиев е лъжеработодател и имал трима работници - балдъзата, дъщерята и зетя. "Прехвърля няколко документа на месец", посочи той.

Отговорът не закъсня: "Ако Велчев е нарекъл боклук Енчев, моля да го отстраните от зала. Собственик съм на компания, в която работят 30 души с макроикономически потенциал. Аз пазя тези хора със зъби и нокти да не отидат да работят навън. Да ги изгоните ли искате? Вие ли ще ми давате оценка какъв работодател съм? Да ми правите просташки изказвания, не е във вашия стил", заяви Георги Кадиев.

"Тук си позволява един бивш служител на ДС да манипулира обществото. Народните представители имат годишен отпуск 32 дни. Отпуските, които са по Коледа и Нова година са фиксирани със закон и общият сбор е 32 дни. Народните представители нямат право на неплатен отпуск. Те не избират кога да почиват", oтвърна Красимир Велчев.

Своите позиции по предложението на Кадиев изразиха и от БСП и РБ. Румен Христов беше категоричен, че няма да подкрепи искането за увеличане на платения отпуск, защото това е „поредният подарък за бизнеса“.
Лидерът на левицата – Михаил Миков пък заяви, че синдикатите в момента не работят в интерес на бизнеса и допълни:

"Не 5 дни, 10 дни да дадем повече отпуск, само че ако това е с цената на съкращения и намаляване на работната заплата? От БСП няма да подкрепим това предложение"

В крайна сметка до приемане на предложението очаквано не се стигна. След като кабинетът отхвърли искането на Кадиев, депутатите в пленарната зала потвърдиха позицията, като отхвърлиха промяната с 66 гласа „против“ и 66 „въздържал се“ от общо 148 присъстващи в залата. „За“ бяха едва 16 народни представители.