София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Скандал за инсталация за битови отпадъци в София

БСП и ГЕРБ гласували „за“

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Скандал избухна по време на общественото обсъждане в Столична община за изграждането на новата инсталация на изгаряне на битови отпадъци.
Причината - документите по сделката не са били качени навреме на страницата на Столична община, за да могат гражданите да се запознаят с параметрите на договора за заем, който ще се и сключи за изграждане на инсталацията.
 
Въпреки недоволството, дискусията продължи с изчитане на всички клаузи на говора. А ето какво казват числата в него: общата сума за изграждане на  на инсталацията е 157 евро лева. От тях 91 милиона се дават безвъзмездно на  по оперативна програма, за останалите 65 ще дойдат чрез заем от Европейската  инвестиционна банка. Заем, който ще изплащаме 19 години за инсталация, която ще се ползва 26. Вносителите твърдят, че това ще осигури по-евтина енергия и ще намали фините прахови частици, противниците на идеята смятат точно обратното.
 
Този 1% обаче не притеснява голяма част от общинските съветници. И все пак, за да се случи инсталацията Европейската инвестиционна банка трябва да отпусне кредита, за което тя обаче има условие.
 
Кой обаче решава има или няма обществен консенсус? Може би зави от това до колко се чува гласа на несъгласните. Ясно е само едно противниците в Парламента БСП и ГЕРБ тук са единодушно „за“. Ако решението бъде прието и заемът получен инсталацията ще се изгради зад Централна гара на площадка на „Топлофикация“