София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Скандал заради ТОЛ системата в парламента

ОТ БСП се съмняват, че ще е административно обезпечена

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Пореден скандал в парламента. Този път причината за пререканията между народните представители е ТОЛ системата, която се предвижда да започне да функционира от началото на 2019-та година.
 
Депутатите от БСП  поискаха регионалният министър Николай Нанков да дойде в Народното събрание и  да я защити новата система.
 
 
„Съмняваме се, че на 1 януари 2019 ТОЛ системата няма да бъде документно и административно обезпечена.“, посочи червената депутатка Дора Янкова. Нейното мнение е, че след 2020 година пък  няма да има достатъчно средства за общия свързващ магистрален пръстен.
 
Припомняме, че още в края на 2015-та  година на  в съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството се публикува доклада на Световната банка за въвеждането на смесената система за ТОЛ такси и електронни винетки. Там беше записан, че след като докладът е разгледан, министър-председателят ще назначи работна група, която да направи всички документи за въвеждане на ТОЛ системата.
 
Във връзка с това съобщение Дора Янкова попита риторично дали се знае кой е ръководителят на тази група.
 
"Да покажем европейски модел и да кажем, че искаме магистралите, през където и да минават да бъдат красиво направени, а не да сгъваме кметовете", настоя депутатката от левицата.
 
На това от ГЕРБ отговориха, че социалистите явно не искат системата, която се очаква да е в пъти по- справедлива от настоящата, да влзе в сила и се опитват да я саботират.
 
Народните представители от ДПС заявиха, че са за ТОЛ системата  по пътищата, но виждали други неясноти в  промените  на Закона по движения по пътищата и заради това щели да гласуват „въздържал се“.