София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ ЗА ТОДОР ЖИВКОВ И БРИТАНСКИТЕ СЛУЖБИ

ТОДОР ЖИВКОВ Е ПРОВЕЛ ПЛЕНУМА НА ЦК НА БКП ПОД ДИКТОВКАТА НА БРИТАНСКИТЕ ТАЙНИ СЛУЖБИ

9 годиниКрими 14 Боряна Райчева

Тодор Живков е провел прословутия Априлски пленум на ЦК на БКП под диктовката на британските тайни служби. Това скандално разкритие направи водещият на предаванетоДИАГНОЗА с Георги Ифандиев в ефира на телевизия „Евроком“. Той се позовава на изнесеното от Паско Божков, офицер от Първо главно управление на Държавна сигурност, когото промените след 10 ноември 1989 г. заварили на служба в Лондон. И предпочел да остане там.

Според Паско Божков, Георги Марков е убит от Държавна сигурност по заповед на Първия. Той е сигурен:

Всичко се върти все около КГБ, нашето участие някак се размива. Англичаните или не искат, или са изключително некадърни да се справят с тази задача.

Запитан „защо все пак британците не извадиха нищо“, Паско Божков отговаря:

 „Може би тайната се крие в слабостта им към Тодор Живков. Когато бях в контраразузнаването, имах официално разрешение да проуча всичко около личността на полицейския шеф, отпреди 9 септември 1944 г., Николай Гешев. Стигнах до заключението, че англичаните са го изкарали от България през Турция по свой коридор и той се е озовал в Лондон. Имах поверителен разговор с човек от британските служби, който категорично заяви, че до 1957-1958 г. Гешев е работил за техните служби. Не просто сътрудничил, а работил!

Ако са верни дори част от твърденията, че Гешев е вербувал за свои агенти немалко комунистически функционери, сред които и Тодор Живков, то той, респективно службите в Лондон, са имали влияние в тези среди. Априлският пленум през 1956 г. се е провел, без да се водят стенограми на заседанията. Ако някой може да каже точно кой е присъствал на този пленум, кой се е изказал, какво е казал, кои и как са гласували – нещата биха били ясни.

Англия е повлияла на Априлския пленум. Имала е свой фаворит и той е станал ръководител на партията, а по-късно и на държавата. Това не означава, че се е срещал тайно с английски шпиони и че е предавал шифрограми. Има начини за осъществяване на контакт по време на официални визити.

И това са само част от скандалните разкрития, които направи  офицерът от Първо главно управление на Държавна сигурност  Паско Божков. Водещият на предаването „ДИАГНОЗА с Георги Ифандиев“ също изрази своите съмнения:

Обикновено комунистическите пропагандатори вплитат в едно истини, полуистини и откровени лъжи“ – заяви Георги Ифандиев. – „Усъмних се, че „Априлският пленум през 1956 г. се е провел, без да се водят стенограми на заседанията“. Достигнах до истината, че след 46 години укриване те са били обнародвани в отделна брошура, чак през 2002 г.

А каква е била съдбата на самия „супер полицайНикола Гешев? По разбираеми причини спираме до тук. Но повече подробности можете да узнаете от предаванетоДИАГНОЗА с Георги Ифандиев единствено по телевизия „Евроком“. Както и още много други свръх любопитни и важни неща, които ще ви помогнат да разберете настоящето чрез миналото