София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СКАНДАЛНО: МОН ще обучава учители по ромски

Новината предизвика взрив от възмущение в социалните мрежи

5 годиниОбразование 3 Боряна Райчева

Министерството на образованието и науката (МОН) ще обучава кадри за учители по ромски език. Това се вижда от сайта на министерството, предназначен специално за педагозите. Информацията предизвика обществено недоволство и взрив от учителско възмущение в социалните мрежи.  Педагози алармираха, че когато се регистрират в сайта за специалността, за която желаят допълнително обучение, в падащото меню фигурира квалификация за „учител по ромски език“.

След шокиращата новина немалко от кадрите на образованието се питаха какъв е тоя език, след като няма своя графична система и писменост. Други се шегуваха, че може да се използва кирилица или шльокавица.

Пръв за плановете на МОН алармира млад учител. "Като практикуващ педагог трябва да си направя регистрация в сайта на МОН, за да мога да участвам в действаща програма за допълнителна професионална квалификация. Има полета с данни за попълване. Едно от тях е показаното на снимката. Моята специалност - Начална училищна педагогика с чужд език, я няма, но за сметка на това има показаното на снимката по-долу! Аз ли съм в грешка, или такъв език официално регистриран, с азбука и писменост – НЯМА? Та какво остава за такава специалност, професионална квалификация и т.н...", пише Симеон Митев в социалната мрежа.

На публикацията му са реагирали стотици, повечето, предполага се педагози.

По неофициална информация от МОН са сезирани за новата специалност "учител по ромски език" и в момента правят проверка на случая.