София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Скандалът с данъците на британския премиер Камерън се разраства

Хиляди поискаха оставката му на протест в Лондон

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Скандалът с данъците на британския премиер Дейвид Камерън се разраства. Пресата публикува данни, че майката на премиера му е дарила 200 000 лири, което позволява да бъде избегнато плащането на данъци за около 80 000 паунда.

Операцията е законна и се практикува от мнозина британци, за да се намали данък наследство, което в някои случаи достига до 40 %. Преди това премиерът призна, че е притежавал акции от офшорната фирма на баща си, които продал за около 30 000 лири през 2010 преди да оглави правителството.

В опит да притъпи скандала Камерън публикува данъчните си декларации за периода от 2009/2010 до 2014/2015 година и призна вина за офшорните сметки на семейството си.

В събота вечерта хиляди британци излязоха на протест в столицата Лондон с искане за оставката на министър-председателя. Демонстрацията започна пред „Даунинг стрийт“, след което продължи към хотел „The Grand Connaught Rooms“, където се проведе срещата на Консервативната партия. Протестиращите блокираха входовете, които бяха охранявани със засилено полицейско присъствие.

Реакциите на политиците и анализаторите са противоречиви, като мнозина изтъкват, че Камерън не е нарушил законите. Политическите му противници обаче настояват за оставка.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин прогнозира, че Камерън ще е аут до есента и каза, че министър-председателят е загубил доверието на народа.

Експресно проучване показва, че 56 % от избирателите не вярват министър-председателят да е бил “открит и честен“ за данъчните си дела.