София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Скок на горивата заради изисквания към касовите бележки

Някои търговци на горива вероятно ще спрат работа

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

"Възможно е поскъпване на горивата", изрази опасение Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация, пред Дарик радио. 

Изявлението му бе предизвикано от изискването на Министерство на финансите касовите бележки за гориво от 1 април т.г. да съдържат акциз и ДДС. 

От тази дата касовите фишове, които получаваме след зареждане с гориво ще се по- подробни. 

Въпреки че целта на финансовото ведомство е благородна – потребителите да бъдат по-информирани, според петролната и газова асоциация бензиностанциите ще са принудени да предоставят неверни данни във фискалния бон. 

"Но се въвежда един термин за придобивна цена на горивото, което създава сериозни проблеми. В резервоарите на една бензиностанция ежеседмично се налива гориво от няколко цистерни. Това гориво много често се придобива на различни цени, защото цените варират. В един и същи момент се оказва, че в резервоара на тази бензиностанция има различни партиди и каквато и цена да посочите няма да е вярна", поясни Андрей Делчев. 

Той допълни, че новите изисквания ще затруднят сериозно търговците на горива и е много вероятно някои от тях да спрат работа. 

Заради новите текстове много компании вероятно ще са принудени да повишат цените“, прогнозира още Делчев.