София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Скок в цените на всички продукти у нас

Поскъпват не само горивата, но рязко поскъпва и водата, и храната

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Скок в цените на всички продукти в производството на българската икономика ще има през тази година. Повишението на цените ще бъде не само в хранителните стоки, като причината е в  по-високите цени на горивата, водата, електроенергията и заплатите. 

„Тенденцията за повишаващите се разходи започна още миналата година. Сега обаче изведнъж се получи едно натрупване, поскъпват не само горива, но рязко поскъпва и водата“, това каза за Дарик председателят на асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев. Той отбеляза, че поради липсата на работна ръка непрекъснато се повишават и работните заплати.  „Текучеството е много голямо и изобщо всички ценообразуващи фактори показват категорична тенденция нагоре. Така че не само  в месопреработката, според мен, в абсолютно всички сектори на производството и на цялата икономика предстои повишаване на цени, от което ще последва повишаване и на доходи, защото при този дефицит на хора всяка компания ще иска да си задържи хората", обясни Вътев.

По думите му в животновъдството и в земеделието използват много горива, електроенергия, човешки труд, вода и всички тези фактори неминуемо ще повлияят върху цялата хранителна верига.