София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Скопие и Тирана все още не са за ЕС, смята немски министър

Северна Македония заслужава членство, смятат европейските „Зелени“

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Северна Македония и Албания имат напредък, но все още не са готови за членство в Европейския съюз (ЕС). Това заяви министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер на срещата на върха за Западните Балкани в Познан.

Скопие и Тирана трябва да се съсредоточат върху борбата срещу корупцията и независимостта на правосъдието, смята министърът, цитиран от македонската агенция “Макфакс“.

„Тези две страни все още не са изпълнили всички критерии, които биха ги подготвили за членство в ЕС“, заяви Петер Алтмайер.

С министъра на икономиката на Германия очевидно не са съгласни от Европейска зелена партия.  

„ЕС трябва да започне преговорите за присъединяване със Скопие“, смятат лидерите на европейските „Зелени“ Райнхард Бютикофер и Моника Фрасони.

Според тях ново отлагане ще „доведе до вълнения, катастрофални за ЕС“. „Европейските министри, събрали се в Познан, да вземат предвид героичните опити на Северна Македония да сложи край на конфликта с Гърция и да се отвори за честен и обективен процес“, призоваха лидерите на „Зелените“.