София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

След 11 години Боливия назначи посланик в САЩ

Моралес през 2008 г. обяви американския посланик за персона нон грата

4 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Временното правителство на Боливия за първи път от 11 години назначи посланик в Съединените щати. Това съобщи Министерството на външните работи на Боливия в социалните медии.

Министърът на външните работи на Боливия Карън Лонгарич назначи Уолтър Оскар Серрат Куелар, който по-рано беше посланик на Боливия и постоянен представител в Организацията на обединените нации за извънреден и пълномощен посланик в Съединените щати.

За да встъпи в длъжност Куелар, кандидатурата му трябва да бъде одобрена от Сената на Боливия (горната камара на парламента), където поддръжниците на оставния президент Ево Моралес съставляват мнозинството.

Моралес през 2008 г. обяви американския посланик в Боливия Филип Голдбърг за персона нон грата. Вашингтон отговори на Боливия с подобна стъпка.

През 2010 г. САЩ и Боливия подписаха споразумение за подобряване на двустранните отношения, но то не беше приложено.

Протестните митинги в Боливия се засилиха на фона на оставката на президента Ево Моралес и след като опозиционният сенатор Джанин Агнес се обяви за изпълняващ длъжността държавен глава.

Ево Моралес пристигна в Мексико, което му предостави политическо убежище.