Гледай
на живо

След 2020г. азербайджанският природен газ ще задоволява около 25%-30% от потреблението в България

България ще разчита на подкрепата на азербайджанското газо-кондензатно находище Шах Дениз 2.

След 2020г. азербайджанският природен газ ще задоволява около 25%-30% от потреблението в България Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев обсъдиха въз... thumbnail text

Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев обсъдиха възможностите за задълбочаване на енергийното сътрудничество между двете страни.

Разговорът се състоя в рамките на Седмия глобален бакински форум, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

По време на срещата премиерът Борисов подчерта, че очаква тази година азерската петролната компания СОКАР да започне инвестиции в газоразпределителната система на България в населените места - с две цели – чистота на въздуха и конкурентоспособност.

„През 2019 и 2020 г. можем да завършим това, което години наред договаряхме“, заяви българският министър-председател и добави, че България разглежда Азербайджан като важен източник за диверсификация на доставките на природен газ, с цел повишаване на енергийната сигурност на страната ни и в региона на Югоизточна и Централна Европа.

 

 

Премиерът Борисов отчете стратегическото енергийно партньорство между двете страни и посочи Азербайджан като един от основните източници на газ за регионалния газов разпределителен център „Балкан“. 

 „Миналата година стартира предпроектно проучване на проекта за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“, съфинансирано от Европейския съюз. Очакваме през тази година в София да бъдат представени окончателните резултатите от това проучване, които са изключително позитивни“, добави още българският премиер Борисов пред президента Алиев.

В рамките на срещата беше обсъдена възможността за осигуряване на допълнителни количества природен газ от Азербайджан за газовия хъб „Балкан“.

В разговора министър-председателят Бойко Борисов запозна Илхам Алиев с дейността на проектната компания ICGB, а именно - приключването на тръжните процедури за доставката на тръбите и за строителството на газовата връзка България – Гърция IGB.

„Планираме строителството на IGB да започне до средата на тази година и да приключи през 2020г. в синергия с пуска на газопровода TAP, с цел осигуряване от 2020г. на контрактувания 1 млрд. куб м./год. по дългосрочния договор с Консорциума Шах Дениз“, уточни българският премиер пред държавния глава на Азербайджан.

Бойко Борисов заяви, че страната ни очаква до средата на годината да се изяснят всички технически въпроси между газопровода TAP и IGB, за което България ще разчита и на подкрепата на азербайджанската страна и газо-кондензатното находище Шах Дениз 2.

„На практика след 2020г. азербайджанският природен газ от Шах Дениз 2 ще задоволява около 25%-30% от потреблението на природен газ в България, което е сериозен дял и ще повиши значително енергийната сигурност на страната ни“, категоричен беше министър-председателят Борисов.

 

 
Държавният глава на Азербайджан подчерта, че миналогодишната визита на българския министър-председател в Баку е дала добър импулс на двустранните отношения.
 
„Имаме добър потенциал в политическото сътрудничество, често се срещаме, винаги се подкрепяме едни други“, каза Илхам Алиев в началото на срещата.
 
На срещата стана ясно, че скоро се е провело заседание на Консултативния съвет за Южния газов коридор, който е важен орган за развитието на диверсификацията. На заседанието от българска страна е участвала и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
 
„Приближаваме се до заключителния стадий на този проект“, заяви още Алиев.
 
По думите му България винаги е подкрепяла връзките на Азербайджан с Европейския съюз,. Той изрази благодарност към  министър-председателя Борисов за добрите отношения между страните ни.
 
Кадри от срещата може да видите тук.