София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

След 3 години задържат свидетели по делото КТБ

Съдът решава да останат ли в ареста

пропускане
5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

В Специализирания наказателен съд днес започна заседанието, на което се разглежда искането на Специализираната прокуратура за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража” на петимата, на които им бяха повдигнати обвинения във връзка с мегаделото КТБ.

Адвокатите на обвиняемите заявиха, че искането на Специализираната прокуратура е недопустимо, защото липсват мотиви за исканата мярка и подчертаха, че единственият им мотив е клиентите им да не се укрият. Това твърдение беше опровергано от съдията, който увери, че искането на прокуратурата отговоря на изискванията на закона и добави, че производството е по чл. 64 от НПК.

Последва искане от адвокатите да бъдат изслушани обвиняемите, но беше отказано от съда. Това провокира адвокатите да поискат отвод на съда, тъй като се опасяват, че разглеждането на делото няма да е обективно, защото ограничава правата на обвиняемите и заради допускането на акт, в който няма мотиви.

Прокуратурата разчита на касови ордери представени от основния свидетел Бисер Лазов, като документите са от 1998 г. с основание коледен бонус. Документът от 2013 г. е с поставен печат, за което се твърди, че не е практика, предаде репортер на Фрог нюз от залата на заседанието.

Сумите от 250 до 450 хил. лева след деноминацията се равняват на 250-450 лева. Това производство е отделно от мегаделото и 3 години по него не е правено нищо.

Очевидно ново активизиране на основния свидетел Бисер Лазов мотивира прокуратурата да задържи петимата свидетели. Те самите многократно са давали обяснения по тези "касови ордери".

Обвинени по делото са: Красимир Зарев - безработен, Венцислав Тодоров -шофьор в "Дунарит" АД, Иван стойков - изпълнителен директор на "Фина це" АД, Васил Шуманов - охранител в "Литекс секюрити", Никола Киров - финансов директор на "Дунарит" АД.

Защитниците на задържаните многократно изтъкват факта, че графологичните експертизи на подписите им показват, че те са фалшифицирани. Графолозите са категорични, че подписът на Бисер Лазов е автентичен.

Защитата също така иска от съда да не задържа обвиняемите в ареста, след като 3 години не са се укривали и са се явявали на всички искания за обяснения и разпити.