Гледай
на живо

След 7-ми клас: Учениците се явяват на единен изпит

Вълчев обяви, че няма нужда от двата модула

След 7-ми клас: Учениците се явяват на единен изпит Учениците ще държат единен изпит след 7-ми клас. Изпитът няма да се провежда на два модула както дос... thumbnail text

Учениците ще държат единен изпит след 7-ми клас. Изпитът няма да се провежда на два модула както досега, а ще обхваща материала по предметите, които се изучават в седми клас. Това съобщи пред журналисти министърът на образованието Красимир Вълчев и допълни, отпадането на двата модула важи и за двата изпита – по математика и по БЕЛ. При формирането на крайната оценка няма да има промени.

Продължителността на изпита остава същата – 150 минути, а за децата със специални образователни потребности ще бъдат дадени допълнителни 90 минути изпитно време.

Тази година НВО за учениците след 7 клас ще бъде проведено чак юни месец.

Министър Вълчев обясни, че няма нужда от двата модула, тъй като учениците ще кандидатстват в профилирана или професионална гимназия.

До този момент изпитът след седми клас се провеждаше по задължителен модул и по един по желание. Първият беше заради националното външно оценяване, а вторият – за кандидатстване в елитни гимназии.