Гледай
на живо

След Брекзит: ЕС праща 29 дипломати в Лондон

„Делегацията“ на Евросъюза ще следи изпълнението на сделката

След Брекзит Европейският съюз планира да открие новото си представителство в Лондон, което ще се състои от 29 дипломатически служители. Това съобщи в събота от BBC Broadcasting Corporation , цитирайки информация, според която тези планове ще бъдат обсъдени от Брюксел следващата седмица.

Лондонският офис ще бъде официално обявен не като посолство, а като "делегация" и ще стане неразделна част от външната служба на ЕС. Освен това в административния център на Северна Ирландия - Белфаст ще се появи друг малък офис на ЕС. Ще работят само петима служители, които ще наблюдават напредъка в практическото прилагане на разпоредбите на окончателното споразумение относно Брекзит между Обединеното кралство и Европейския съюз. Съответно мисията на ЕС в Северна Ирландия ще влезе в действие след март 2019 г. само при условие, че тази сделка се сключи между Лондон и Брюксел, посочва ТАСС.

Същевременно Европейската комисия вероятно ще закрие настоящите си офиси в Шотландия и Уелс. В допълнение към това ЕС има основен британски офис в Смит Скуеър в Лондон, много близо до сградата на Британския парламент. Къщата, заемана от изпълнителния орган на ЕС от 2010 г. насам, служи като седалище на Консервативната партия и сега носи името "Европа", в която работят 27 служители на Европейската комисия. Въпросът дали Европейският съюз ще запази представителството си в тази къща след Брекзит остава отворен.