София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

След Брекзит: Тереза Мей и Доналд Тръмп планират сътрудничество

Двамата обсъдиха "мащабно" търговско споразумение

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Британският премиер Тереза Мей и американският президент Доналд Тръмп обсъдиха въпроса за желанието на двамата да сключат "мащабно и амбициозно" търговско споразумение, съобщи кабинетът на Мей, цитиран от БТА.

Двамата лидери се видяха преди заседанието на Съвета за сигурност на ООН, като британският премиер не пропусна да отбележи, че това ще е в интерес на двете страни. "Във връзка с предстоящата търговска сделка бих казала, че президентът Тръмп и Америка искат да сключат добра търговска сделка с нас. В интерес на двете страни е да сключим тази търговска сделка."

В съобщението на кабинета се казва още, че Брекзит представлява прекрасна възможност за сключване на мащабно и амбициозно Британско-американско споразумение за свободна търговия.

Тръмп и Мей се срещнаха преди два месеца в Лондон. Тогава американският президент се изказа остро към британския премиер заради Брекзит. Президентът на САЩ е за "твърд Брекзит", като подчерта, че ако Лондон се съгласи на "мек развод " с ЕС, това може да доведе до провал в търговската сделка.